wtorek, 31 stycznia 2012

Tort kawowy z kokosową wkładką

 Lubię przygotowywać torty, ale nie lubię ich jeść. Jednak ten tort smakował mi bardzo, może dlatego, że nie jest przesadnie słodki. Jak dla mnie w sam raz. Dla osób, które przepadają za obłędnie słodkimi wypiekami polecam dodać więcej cukru do masy kawowej i wkładki kokosowej. 
Serdecznie polecam




Proporcje na tortownicę o średnicy 21 cm.






Biszkopt:
4 jajka
1/2 szklanki cukru
2/3 szklanki mąki pszennej
2/3 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia


Białka ubić na sztywną pianę. Do ubitych białek dodać cukier. Ubić. Następnie dodawać po jednym żółtku, nie przerywając miksowania. Do ubitej masy dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Piec ok 30 minut w temperaturze 180 st. Po ostudzenie przeciąć na dwa krążki.

Masa:
3 żółtka
1 jajko
200 g cukru pudru
250 g masła
2 łyżki kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody


Żółtka i jajko ubić na parze z cukrem pudrem. Masę ostudzić. Masło utrzeć na puszysty krem, następnie połączyć z masą jajeczną. Wlać kawę i dokładnie wymieszać. Odłożyć ok. 6 łyżek na dekoracje, pozostałą masę podzielić na dwie części.

Wkładka kokosowa:
3 białka
20 dag cukru pudru
10 dag zmielonych wiórków kokosowych

Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodać cukier puder i dalej miksować. Następnie dodać kokos i delikatnie wymieszać. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st przez 15 - 20 minut.


Dekoracja:
ziarenka kawowe z czekolady


Wykonanie:

Blat biszkoptu nasączyć kawą rozpuszczoną w spirytusie, następnie posmarować masą kawową. Przykryć kokosową wkładką. Na niej rozsmarować pozostałą część masy kawowej. Przykryć biszkoptowym krążkiem. 
Udekorować masą i ziarenkami kawowymi. Wstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin.






Tort dodaję do akcji:


5 komentarzy:

  1. Normalnie wielkie "ŁAŁ"! Wygląda cudnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja uwielbiam torty, wysokie, słodkie czy mniej. Jednak moja cera bardzo ich nie lubi. ;))

    OdpowiedzUsuń
  3. piękny.
    jak z cukierni!

    http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com
    http://www.karmel-itka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń