poniedziałek, 29 lipca 2013

Śniadaniowa owsianka

Owsianka - najlepsze śniadanie, jakie możecie sobie zafundować. Zdrowa, pyszna alternatywa dla kanapek lub płatków z mlekiem. 

Ze względu na wysoką zawartość witamin z grupy B, owsiankę, powinny spożywać osoby, które borykają się z problemem osłabionych włosów, paznokci. Poza witaminami z grupy B płatki owsiane bogate są w witaminę PP oraz  mikro- i makroelementy (m.in. magnez, wapń, selen). Zawierają żelazo, dlatego są wspaniałym  źródłem tego pierwiastka dla kobiet w ciąży i młodych matek. 
Ze względu na obecność błonnika, zaleca się spożywanie płatków owsianych osobom mającym problemy z układem pokarmowym.
Mam nadzieję, że dacie się przekonać do takich rarytasów śniadaniowych, jeśli nie na co dzień  to przynajmniej kilka razy w tygodniu :)



1/2 szklanki wody
1/2 szklanki mleka
5 łyżek płatków owsianych
szczypta soli
owoce sezonowe, nasiona, owoce suszone...

Do małego rondelka nalać wodę, zagotować. Na gotującą się wodę wsypać płatki, zamieszać, zmniejszyć gaz, dodać szczyptę soli Gotować około 4 minut, do czasu gdy woda zostanie wchłonięta przez płatki. Trzeba uważać żeby płatki nie przywarły do dna naczynia. Wlać mleko, gotować około 1 minuty od chwili zagotowania. Przełożyć do miseczki, poczekać chwilkę aż ostygnie, posypać owocami.
Ja swojej owsianki nie słodzę, ale jeśli lubicie słodkości możecie dodać cukier.

Owsianka - baza, do której możemy dodać świeże owoce, nasiona, owoce suszone.

Owsianka z borówkami, malinami i bananem

Owsianka z czereśniami

6 komentarzy:

  1. Takie śniadanka to ja lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. owsianki można przyrządzić na wiele pysznych sposobów, i za to je uwielbiam !

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Powiem Ci, że za każdym razem gdy widzę zdjęcia z owsianką leci mi ślinką. Uwielbiam owsiankę :)

      Usuń