poniedziałek, 16 stycznia 2012

Sałatka z zupek chińskich

Przepis na sałatkę z zupek chińskich, który Wam dziś prezentuję podała mi koleżanka z pracy.  Ta sałatka znika
w ekspresowym tempie,  jest szybka w przygotowaniu, jedynym jej minusem jest dość długi czas oczekiwania po wymieszaniu wszystkich składników. Gorąco Wam polecam :)



2 opakowania zupek chińskich (u mnie Vifon  ostra i łagodna)
puszka czerwonej fasoli
puszka kukurydzy
por
papryka czerwona
kapusta pekińska (600 g)
majonez
natka pietruszki
sól (pominęłam) *
pieprz (pominęłam)*


Do dużej miski wsypać pokruszony makaron, dodać przyprawy, które były dołączone do zupki. Następnie dodać fasolę czerwoną razem z zalewą, odstawić na 15 minut. Wsypać odcedzoną kukurydzę, pokrojonego pora i pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę. Kapustę pekińską dość drobno poszatkować. Dodać do pozostałych składników. Połączyć z majonezem  i natką pietruszki. Wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Przed dodaniem kolejnego składnika wszystko dokładnie mieszam.

*Używam majonezu kieleckiego dlatego nie dodaję  już soli i pierzu.

Smacznego :)

11 komentarzy:

  1. Znam tą sałatkę, zgadza się jest pycha i fakt szybko znika ze stołu :)) Zupka chińska w dużo ciekawszej postaci :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Zupki chińskie to sama chemia, w tym glutaminian sodu. Przerabianie ich na sałatkę to zbrodnia w kuchni. Założę się, że to przepis z lat 90. gdy zachwycaliśmy się zupkami w proszku, kolorowymi napojami i innymi daniami typu "fast" i "instant".

    Daria

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie wiem z jakiego okresu pochodzi ten przepis, ja dostałam go w zeszłym roku. Jeżeli ktoś decyduje się na tego typu sałatkę to raczej zdaje sobie sprawę z tego, iż w dodatkach do tych zupek jest glutaminian sodu. Polecam czytać opakowania tego typu zupek, bo znając skład można wybrać mniejsze zło. Pozdrawiam,

      Anka

      Usuń
    2. A nie można po prostu robić sałatek z naturalnych i zdrowych składników? Po co wybierać "mniejsze zło"? Nie wiem czy to w ogóle możliwe.

      Podwyższajmy standardy w polskich domach i w polskich kuchniach. Pozwalajmy umrzeć słabym i niezdrowym przepisom, nie zamieszczajmy takich na blogach i stronach internetowych. Takie jest moje zdanie. Pozdrawiam.

      Usuń
    3. Oczywiście, że można robić sałatki z naturalnych i zdrowych składników, co więcej takie głównie powinniśmy spożywać. Wydaje mi się, że problem tkwi w tym po które sałatki częściej sięgamy. U mnie w domu ta sałatka jest dosłownie raz w roku, w ogóle sałatki z majonezem są 2 - 3 razy w roku. Myślę, że zjedzenie czegoś niezdrowego od czasu do czasu nie jest problemem i obniżaniem standardów. Problem zaczyna się wtedy gdy proporcje zdrowe:niezdrowe się odwracają i wyjątkami są zdrowe posiłki.
      Pozdrawiam

      Anka

      Usuń
    4. Wystarczy nie dodawać przypraw z makaronu, a po prostu doprawić do smaku. Sałatka pyszna:)

      Usuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie mogę pozwolić na tego typu odpowiedzi na moim blogu.

      Pozdrawiam
      Anka

      Usuń
  4. zapraszam na konkurs sałatkowy , który właśnie zaczął się na moim blogu. do wygrania zestaw noży laserowo ostrzonych. Pozdrawiam i miłego dnia życzę:)
    http://wmojejmalutkiejkuchni.blogspot.co.uk/2012/07/konkurs-kolorowy.html

    OdpowiedzUsuń
  5. Kiedyś oglądałam reportaż. Prześwietlono w nim żołądek osoby która kilkanaście godzin wcześniej spożyła chińską zupkę. Makaron tkwił w żołądku nadal niestrawiony. Widać było spiralki. A więc smacznego

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tej sałatce pisałam również http://cynamonikardamon.blogspot.com/2013/07/saatka-z-modych-ziemniakow-z-botwinka.html. Myślę, że wspomniana wyżej sałatka będzie Ci bardziej odpowiadać. Pozdrawiam

      Usuń