poniedziałek, 16 września 2013

Sernik z serków homogenizowanych z brzoskwiniami

Macie ochotę na pyszny sernik, który przygotowuje się w 20 minut? Jeśli tak to zapraszam na dzisiejszy przepis. 




Ciasto kokosowe: 
200g wiórków kokosowych
100g masła
100g cukru pudru

Połączyć składniki, uformować kulę i włożyć do zamrażalnika na 15 minut.

Ciasto na spód:
1,75 szklanki mąki tortowej
125g margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 szklanki cukru pudru
1 jajko

Puszka brzoskwiń : brzoskwinie odsączyć na sicie i pokroić w kostkę

Szybko zarobić kruche ciasto. Rozwałkować i wyłożyć nim blachę do pieczenia. Ciasto posmarować surowym białkiem. Na ciasto wyłożyć pokrojone brzoskwinie.

Masa serowa:
3 jajka (żółtka i białka osobno)
450 - 500 g serka homogenizowanego naturalnego lub waniliowego
0,75 szklanki cukru pudru
1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego

Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać serek homogenizowany, następnie proszek budyniowy. Na końcu ubitą na sztywno pianę z białek.

Masę serową wyłożyć na brzoskwinie. Następnie na tarce z grubymi oczkami zetrzeć schłodzone ciasto kokosowe. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st przez 60 minut. W trakcie pieczenia przykrywam ciasto folią aluminiową, tak by kokos się nie przypalił.


Smacznego :)

7 komentarzy:

  1. Zdecydowanie coś dla mnie :) Wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ fajne ciacho, przepis jak dla mnie do wykorzystania, dziękuję i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. witam :)przepis wydaje się być łatwiutki i chciałabym go wykorzystać ale nie wiem jak dużą blachę powinnam wziąć? pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzień dobry :) Ten sernik zawsze piekę w blaszce 24x35. Pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Witam,
    zawsze robiłam takie ciasto, tylko zamiast brzoskwiń dodawałam ananasa albo dynie marynowaną ze słoika a'la ananas. Wczoraj zrobiłam z Twojego przepisu i wyszło pyszne, chociaż miałam pewnie mniejsza blachę, bo kruszonki wyszło mi bardzo dużo. Spokojnie mogłam zredukować kruszonkę o połowę. Ogólnie polecam, robię ciasto zawsze na specjalne okazję, albo na święta. ;)

    OdpowiedzUsuń