wtorek, 17 stycznia 2012

Żeberka w kawie

Próbowałam żeberek w coli, z kminkiem, różnych kombinacji ziół, ale nigdy nie dodawałam do nich kawy. Dlatego gdy zobaczyłam ten przepis koniecznie musiałam go wypróbować. I wypróbowałam jeden raz, potem kolejny i mogę stwierdzić, że wchodzi on już na stałe do mojej kuchni. Nie napracuje się przy nich człowiek, zapach w kuchni cudny a smak... słodki, kwaśny    i lekko gorzkawy. Kompozycja rewelacyjna. Ciekawa jestem czy Wam również przypadnie do gustu. 
Przepis autorstwa Pawła Lorocha, znaleziony w czasopiśmie Claudia.
Polecam Wam serdecznie :)




1 kg żeberek
2 duże cebule pokrojone w kostkę
300 ml ulubionego ketchupu
100 ml płynnego miodu
100 ml octu winnego
2 czubate łyżki kawy rozpuszczalnej
2 łyżki sosu sojowego
kilka kropel tabasco


Ketchup, miód, ocet winny, sos sojowy, tabasco i kawę wymieszać. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Powstałym sosem zalać pokrojone żeberka. Dusić 70 - 90 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Następnie przełożyć do żaroodpornego naczynia i piec w 200 st około 15 minut. 

12 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawy przepis. Koniecznie muszę spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten dodatek kawy do sosu bardzo mnie zaintrygował.

    OdpowiedzUsuń
  3. Zaintrygował? To mało powiedziane! No ale człek uczy się przez całe życie!
    Wygląda bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę powiedzieć, że jestem zszokowana. Ale pozytywnie, bo wszystkie składniki idealnie trafiają w moje kubki smakowe!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sue kawa była ostatnią rzeczą jaką kojarzyłabym z żeberkami, ale jak się okazało jest świetnym połączeniem.

      Usuń
  5. Szalona kompozycja. A żeberka za mna chodzą i chodzą.. może to właśnie jest ten pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Izka uważaj bo za mną też tak chodziły i skończyło się na tym, że dwa razy w tygodniu robiłam te żeberka :D Pozdrawiam

      Usuń
  6. nie przeszkadza Wam 100ml octu? Moje właśnie 'dochodzą' w piekarniku, ale nie wiem, czy będą mi smakowały, bo te 100ml octu aż drażni nos :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też się tego obawiałam gdy je pierwszy raz przygotowywałam, ale później ocet nie był wyczuwalny. Daj, proszę znać czy żeberka Ci smakowały.
      Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. Mój cytat znajdziecie tu:
      http://dziedzictwo.kpodr.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=578:eberka-w-kawie&catid=88:wieprzowina&Itemid=88

      Usuń
  7. >>Żeberka w kawie

    Składniki: 1 kg żeberek wieprzowych, 2 duże cebule, 300 ml ulubionego ketchupu, 100 ml miodu płynnego, 100 ml octu winnego, 2 czubate łyżki kawy rozpuszczalnej, 2 łyżki sosu sojowego, kilka kropli sosu tabasco.

    Wykonanie: Żeberka umyć, osuszyć i pokroić w jednokostne porcje. Cebulę umyć, drobno posiekać i wymieszać z ketchupem, miodem, octem, kawą, sosem sojowym i tabasco. Mięso umieścić w garnku, zalać sosem, wymieszać i dusić na małym ogniu
    ok. 1,5 godziny od czasu do czasu mieszając. Przed podaniem wyłożyć żeberka do naczynia żaroodpornego razem z sosem
    do gorącego piekarnika na około 20 minut. Sprawdza się jako przekąska imprezowa solo, natomiast jako danie główne można podać je z kaszą gryczaną lub kopytkami.

    Hanna Kruszczyńska, Marta Woźniak

    KPODR Minikowo, Oddział w Zarzeczewie,

    PZDR we Włocławku<<

    Znalazłam w internecie.

    Ciekawe, kto od kogo "zapożyczył" ???
    Paweł L. od KPODR Minikowo, czy odwrotnie???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anonimie, niestety nie jestem w stanie stwierdzić, kto od kogo "zapożyczył". Tak jak pisałam na początku, przepis znalazłam w gazecie, w której zaznaczone było iż jest autorstwa P. Lorocha. Nie znalazłam nigdzie daty wpisu na stronie, którą podałeś, więc rozstrzyganie tego problemu pozostawiam innym. Z drugiej strony wiele jest blogów z "modnymi" (w danym czasie) przepisami bez podania źródła, to też zastanawia i mnie osobiście denerwuje.

      Dziękuję, za komentarz, a żeberka polecam, warto je przygotować.

      Pozdrawiam

      Anna

      Usuń