niedziela, 13 listopada 2011

Kopiec kreta

Od jakiegoś czasu zastanawiałam się jak mogę wykorzystać mąkę krupczatkę, której ogromne zapasy, zupełnie nie wiem po co, miałam w domu. Znalazłam kilka przepisów, a na pierwszy ogień poszedł kopiec kreta. Ciasto jest lekkie, w sam raz słodkie, ale, jak to określił P., nie powala. Przepis z tej strony.


Ciasto:
2,5 szkl mąki krupczatki
1,5 szkl cukru
1 szkl oleju
3/4 szkl gorącej wody
4 jajka
3 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia


Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier, miksować. Następnie dodać żółtka. Dokładnie połączyć z masą. Dodawać po łyżce wcześniej wymieszanej mąki z kakao i proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać wodę i olej. Przelać masę do tortownicy (u mnie o średnicy 25 cm). Piec w 180 stopniach do suchego patyczka. Po upieczeniu zostawić do całkowitego ostygnięcia.

Masa:
750 ml śmietany 30%
3 szt śmietan-fix
1 galaretka ananasowa rozpuszczona w 3/4 szkl wody
100 gram gorzkiej czekolady
4 banany
2 łyżki cukru pudru
1 cytryna


Banany pokroić wzdłuż na połówki, skropić sokiem z cytryny. Z placka odkroić wierzch (1/3 wysokości) i pokruszyć. Na placku ułożyć banany.Ubić śmietanę ze śmietan-fixem, dodać cukier puder, tężejącą galaretkę i stratą czekoladę. Masę wyłożyć na banany. Posypać pokruszonym ciastem. Ciasto włożyć na 2 godziny do lodówki.

2 komentarze:

  1. może następnym razem wyjdzie Ci ładniejsze ;d

    OdpowiedzUsuń