Warte wypróbowania :)
Ciasto:
125 g masła
135 g cukru (dałam cukier brązowy)
2 jajka
100 g zimnych tłuczonych nieosolonych ziemniaków
190 g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
30 g kakao
1/3 szklanki maślanki (dałam jogurt naturalny)
Dodatkowo dodałam:
1/8 łyżeczki cynamonu
1/8 łyżeczki suszonego imbiru
Polewa:
80 g masła
1 szklanka cukru pudru
1 łyżka kakao
1 łyżka mleka
Zmiksować masło i cukier, aż do uzyskania lekkiej masy. Dodać jajka, po każdym dokładnie wymieszać. Dodać ziemniaki. Następnie po łyżce dodawać wymieszaną mąkę z sodą, proszkiem do pieczenia, solą i kakao. Na końcu dodać maślankę. Przełożyć masę do wysmarowanej masłem 20 cm okrągłej form. Piec w 180 st. przez 30-40 minut (do suchego patyczka).
Polewa: utrzeć masło do uzyskania kremowej konsystencji. Powoli dodawać przesiany cukier puder, kakao i następnie mleko. Rozsmarować na ostudzonym cieście.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz