poniedziałek, 21 lutego 2011

Kremówka kokosowa

Dziś przepis na szybkie i niezbyt słodkie ciasto. Kruchutki spód, delikatny krem i pyszny, aromatyczny kokos. Przepis pochodzi ze zbioru przepisów mojej Mamy.
Polecam i życzę smacznego :)






Ciasto:
2 szklanki mąki
2 jajka
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 kostki margaryny

Z podanych składników zarobić kruche ciasto. Zawinąć w folie spożywczą i umieścić na 15 minut w lodówce.

Masa budyniowa:
1 litr mleka
2 budynie śmietankowe

W przepisie oryginalnym są podane budynie śmietankowe z cukrem. Dałam jeden z cukrem natomiast drugi bez cukru i dosypałam do mleka 1 łyżkę cukru zwykłego i 1 łyżkę cukru waniliowego domowej roboty. Ugotować budyń.

Posypka kokosowa:
20 dkg kokosu
2 jajka
1/2 szklanki cukru zwykłego
1/2 kostki margaryny

W garnuszku roztopić margarynę, pozostawić do wystygnięcia. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Następnie dodać roztopioną margarynę, dalej ubijać. Wsypać kokos, dokładnie wymieszać.

Kruche ciasto rozwałkować i wyłożyć na blachę do pieczenia. Na ciasto wylać jeszcze ciepły budyń, na wierzch masa kokosowa. Piec w temperaturze 180 st, przez 45 minut. Gdy masa kokosowa nabrała złocistego koloru przykryłam ciasto arkuszem folii aluminiowej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz