czwartek, 10 marca 2011

Muffinki z otrębami, rodzynkami i żurawiną

Dziś propozycja śniadaniowa. Te muffinki idealnie nadają się na śniadanie, ale rewelacyjne będą również jako przekąska do pracy. Są pożywne i przede wszystkim zdrowe. Ogromna ilość błonnika zdziała cuda dla naszej figury, a wyrzuty sumienia po zjedzeniu "słodkiego" będą mniejsze :)
Przepis na te muffinki pochodzi z bloga evenki.
Życzę smacznego :)





Składniki:
1 szklanka mąki
1 łyżka proszku do pieczenia (dałam 1 łyżeczkę)
2 i 1/4 szklanki otrębów pszennych
3/4 szklanki drobnego cukru (dałam brązowy cukier)
1 szklanki rodzynków (dałam 1/2 szklanki rodzynków i 1/2 szklanki suszonej żurawiny)
2 duże jajka
1 szklanka mleka
6 łyżek oleju słonecznikowego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do dużej miski. Dodać otręby, cukier i rodzynki, wymieszać.
W drugiej misce lekko ubić jajka, dodać mleko , olej i wanilię. Wlać do miski z suchymi składnikami i lekko wymieszać (niezbyt dokładnie). Nakładać do foremek. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu zostawić w formie na 5 minut, a następnie wyjąć na kratkę kuchenną do całkowitego ostygnięcia.
Z podanej ilości składników otrzymałam 18 muffinek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz