Moje dzieci uwilbiają muffiny. Ola lubi je przygotowywać a Eliza uwilbia jeść :) Uwialbiają je do tego stopnia, że są kłótnie i płacze o ostatniego. Z tego też powodu u nas nie może być jednego, jedynego, ostatniego muffina, zawsze muszą być dwa ostatnie :)
Inspiracja w książce "Muffiny". Przepis podaję z moimi modyfikacjami. A Was zapraszam do pieczenia. Czasami to dobra metoda na przekonanie Malca do spróbowania czegos nowego lub sposób na dobrą, wspólną zabawę.
260g mąki
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1 szczypta soli
200g truskawek
1 jajko
150g cukru
100 ml oleju
250ml kefiru
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę wyłożyć papilotkami. Truskawki umyć, usunąć szypułki, pozostawić do osuszenia. Następnie pokroić na mniejsze kawałki.
Mąkę przesiać. Wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i solą. Dodać truskawki i delikatnie wymieszać.
Jajko rozmącić, dodać cukier, olej i kefir, wymieszać. Do płynnych składników dodać składniki suche. Wszystko wymieszać.
Papilotki wypełnić ciastem i piec 20-25 minut. Wyjąć z piekarnika, pozostawić w formie około 5 minut, następnie wyjąć i zostawić do całkowitego ostygnięcia. Gotowe mufinny oprószyć cukrem pudrem lub udekorować bitą śmietaną i kolorowymi posypkami.
Inspiracja w książce "Muffiny". Przepis podaję z moimi modyfikacjami. A Was zapraszam do pieczenia. Czasami to dobra metoda na przekonanie Malca do spróbowania czegos nowego lub sposób na dobrą, wspólną zabawę.
260g mąki
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1 szczypta soli
200g truskawek
1 jajko
150g cukru
100 ml oleju
250ml kefiru
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę wyłożyć papilotkami. Truskawki umyć, usunąć szypułki, pozostawić do osuszenia. Następnie pokroić na mniejsze kawałki.
Mąkę przesiać. Wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i solą. Dodać truskawki i delikatnie wymieszać.
Jajko rozmącić, dodać cukier, olej i kefir, wymieszać. Do płynnych składników dodać składniki suche. Wszystko wymieszać.
Papilotki wypełnić ciastem i piec 20-25 minut. Wyjąć z piekarnika, pozostawić w formie około 5 minut, następnie wyjąć i zostawić do całkowitego ostygnięcia. Gotowe mufinny oprószyć cukrem pudrem lub udekorować bitą śmietaną i kolorowymi posypkami.
W deszczowe dni prócz pieczenia muffinów, dużą przyjemność sprawi Dzieciakom dekorowanie muffinów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz