poniedziałek, 7 stycznia 2013

Wafle z orzechowym nadzieniem

Coś słodkiego na drugie śniadanie? Szybkie wafle z nadzieniem orzechowym. Jeszcze lepsze z polewą czekoladową, niestety mój prywatny, domowy łasuch nie wytrzymał długiego oczekiwnia. Bo "po co polewa, takie też będą pyszne" :)



1/2 szkl wody
1 szkl zmielonych orzechów włoskich
2 łyżki kakao
1 i 1/4 szkl cukru
250 g margaryny
8 herbatników pełnoziarnistych
1 łyżka likieru migdałowego
paczka wafli

Wodę, cukier, kakao i orzechy zagotować. Po połączeniu wszystkich składników dodać margarynę i mieszać, aż do rozpuszczenia margaryny. Gotować na wolnym ogniu około 3 minut. Dodać pokruszone herbatniki i likier migdałowy. Zostawić do ostynięcia. Przełożyć wafle i obciążyć (u mnie w tej roli książki kucharskie :)), pozostawić na co najmniej 2 godziny.

Smacznego:)

1 komentarz:

  1. mmmmm uwielbiam takie wafelki. I z kokosem zamiast orzechów - no po co ta polewa jak lepiej jeść już natentychmiast? :D:D buziol!!

    OdpowiedzUsuń