Proporcje na 12 muffinów.
250 g mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
10 łyżek tłuszczu (oleju, oliwy z oliwek, roztopionego masła)
1 jajko
150 ml maślanki
W jednaj misce mieszamy składniki mokre, w drugiej misce mieszamy składniki suche. Mieszanię sypkich składników dodajemy do miski ze składnikami mokrymi. Wymieszać łyżką, następnie dodać dodatki jakie lubimy. W tej wersji to suszone pomidory pokrojone w paseczki, zielone oliwki, ser typu feta. Do tego ciasta możemy dodawać wszystko co nam smakuje albo to co zalega w lodówca, a na co nie mamy pomysłu. Jeżeli dodajemy słone składniki zmniejszamy ilość soli w cieście.
Piec w 20 - 25 minut w 175 st.
na ile porcji jest powyższy przepis? :)
OdpowiedzUsuńNa 12 muffinów, już uzpełniam wpis :) Pozdrawiam
Usuń