czwartek, 11 lipca 2013

Pierogi z jagodamy mojej Mamy

Nikt nie robi tak pysznych pierogów jak moja Mama, dlatego dzisiaj wyjątkowy wpis. Przepis mojej Mamy i zdjęcia krok po kroku, jak je przygotować. Polecam Wam serdecznie :)




500 g mąki
1 jajko
2 łyżki oleju
1 łyżka mąki ziemniaczanej
250 ml gorącej wody

jagody
cukier


Mąkę przesiać.


Zrobić dołek, do którego wbić jajko, dodać olej i mąkę ziemniaczaną.




Mieszać czubkiem długiego noża. Stopniowo dolewać gorącej wody. Mieszać nożem do momentu, aż ciasto połączy się w całość.






Wyrobić elastyczne, gładkie ciasto. Rozwałkować, podzielić na kwadraty.



Na każdą część nakładać cukier i jagody. Formować pierożki dobrze dociskając brzegi.






Gotować w osolonej wodzie. Podawać gorące polane przyrumienionym masłem.

Smacznego!

2 komentarze: