sobota, 19 stycznia 2013

Muffiny śniadaniowe - przepis podstawowy

Muffiny w wersji "na słono" zawsze przygotowuję według tego przepisu. 10 minut i pyszne drugie śniadanie gotowe :)

Proporcje na 12 muffinów.



250 g mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
10 łyżek tłuszczu (oleju, oliwy z oliwek, roztopionego masła)
1 jajko
150 ml maślanki

W jednaj misce mieszamy składniki mokre, w drugiej misce mieszamy składniki suche. Mieszanię sypkich składników dodajemy do miski ze składnikami mokrymi. Wymieszać łyżką, następnie dodać dodatki jakie lubimy. W tej wersji to suszone pomidory pokrojone w paseczki, zielone oliwki, ser typu feta. Do tego ciasta możemy dodawać wszystko co nam smakuje albo to co zalega w lodówca, a na co nie mamy pomysłu. Jeżeli dodajemy słone składniki zmniejszamy ilość soli w cieście.
Piec w 20 - 25 minut w 175 st.



2 komentarze: