niedziela, 4 marca 2012

Udka kurczaka z curry i cytryną

Szybkie, ale bardzo smaczne danie. W sam raz na niedzielny obiad :)

Porcja dla 3 osób



2 nogi z kurczaka
sok z 1 cytryny
1 cytryna
2 łyżki płynnego miodu
2 łyżki brandy
2 łyżeczki masła
3 ząbki czosnku, obrane i pokrojone na średniej grubości plastry
1/2  łyżeczki curry
kilka ziarenek kolorowego pieprzu (tłuczonych w moździerzu)
sól

Piekarnik nagrzać do 200 st. Sok z cytryny, miód, brandy, curry i tłuczony pieprz wymieszać w miseczce i odstawić na 20 minut.
Nogi z kurczaka przekroić na porcje, umyć i osuszyć. Udka i podudzia ułożyć razem z czosnkiem w naczyniu do pieczenia. Mięso natrzeć masłem, posolić i piec ok 20 minut.
Następnie polać przygotowanym wcześniej sosem i na wierzchu ułożyć plasterki cytryny. Piec 20 - 30 minut, regularnie polewając mięso sosem.

Smacznego!


2 komentarze:

  1. Szybkie, smaczne i jak ładnie wygląda :) Wszystko w pakiecie, lubię to!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak jak piszesz :) szybko i bardzo smacznie :)

      Usuń