poniedziałek, 5 marca 2012

Naleśniki ze szpinakiem zapiekane w serowym beszamelu

Uwielbiam naleśniki. Nieważne jakie z dżemem, serem, ruskie. Jednak ostatnio najczęściej przygotowuję ze szpinakiem. 
A to ze względu na moją córeczkę. Mała uwielbia szpinak, w ogóle bardzo lubi zielone warzywa :)  
Dzisiaj propozycja na naleśniki zapiekane w beszamelu, ale równie dobre będą panierowane i smażone jak krokiety.
Polecam Wam serdecznie i mam nadzieję, że będą tak smakowały jak mojej córci :)







1 szklanka mąki
1 jajko
1/2 szklanki mleka
3/4 szklanki wody mineralnej gazowanej
1 łyżka oleju
szczypta soli

Wszystkie składniki zmiksować na jednolitą masę. Jeśli będzie za gęste dodać wody, jeśli za rzadkie dosypać mąki. Odstawić na 30 minut. Usmażyć naleśniki. Z tych proporcji wyszło mi 12 naleśników.

200 g włoszczyzny mrożonej
250 g mrożonego szpianku
2 ząbki czosnku
3 łyżki śmietany 12%
1 łyżka serka twarogowego
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
1/2 łyżeczki oliwy

Na oliwie podsmażyć włoszczyznę i szpinak. Następnie dodać czosnek. Poddusić wszystko około 3 minut. Wymieszać śmietanę z twarożkiem i dodać do warzyw. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Farsz wyłożyć na naleśnik, brzegi ciasta zagiąć do środka, następnie zwinąć w rulon. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, uprzednio nasmarowanego masłem. Tak przygotować wszystkie naleśniki, aż do wykończenia składników.

15 g masła
15g mąki
300 ml mleka
garść startego  żółtego sera (u mnie gouda)
sól
pieprz
gałka muszkatołowa

W jednym garnku z mąki i masła przygotować zasmażkę, w drugim zagotować mleko. Następnie wąskim strumieniem wlewać mleko do zasmażki. Mieszać do momentu, aż sos zgęstnieje. Następnie zdjąć z ognia, dodać przyprawy i ser. Wymieszać.

Tak przygotowanym sosem polewamy naleśniki i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 st. na 15 - 20 minut. 



4 komentarze:

  1. uwielbiam nalesniki ze szpinakiem !
    Niezwykle apetycznie wygladają.
    Pozdrawiam gorąco.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też przepadam za naleśnikami. Z chęcią zrobię takie wytrawne ze szpinakiem. Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  3. Hahaha to ja musze sprobowac ze szpinakiem NIE w ciescie :))) Wygladaja bosko i juz sobie wyobrazam jak smakuja! :)))

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzięki, właśnie będę przygotowywał :)

    OdpowiedzUsuń