wtorek, 14 lutego 2012

Muffinki z jabłkami, żurawinami i orzechami

Najlepsze muffinki jakie do tej pory jadłam. Są miękkie, wilgotne i bardzo owocowe. Za sprawą dużej ilości jabłek dosłownie rozpływają się w ustach. Pachną tak cudownie, że nie byłam wstanie poczekać na wystygnięcie. Gorące są przepyszne, ale zimnym też nic nie brakuje. Mają jeden minus, trzeba się naprawdę pilnować, żeby od razu wszystkich nie zjeść. 
Przepis pochodzi z "Kuchni świata" Gazety Wyborczej, podaję z moimi zmianami.

Składniki na 15 muffinek.






4 łyżki masła lub margaryny, roztopionej i ostudzonej
1 jajko
80 g cukru trzcinowego
125 ml soku z pomarańczy
140 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki utartej gałki muszkatołowej
1/2 mielonego ziela angielskiego
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1/2 łyżeczki soli
2 jabłka deserowe, pokrojone w grubą kostkę
1 szklanka suszonej żurawiny
1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
cukier puder do posypania


Piekarnik nagrzać do 180 st. Formę do muffinek posmarować tłuszczem. 
Jajko roztrzepać w misce. Dodać ostudzony tłuszcz i wymieszać trzepaczką. Dodać cukier, sok z pomarańczy. Mieszać, aż składniki się połączą, odstawić. Do drugiej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem, gałką, zielem angielskim, imbirem oraz solą i odstawić. W mące z przyprawami uformować w środku wgłębienie, wlać do niego mokre składniki. Dodać jabłka, żurawiny, orzechy i dokładnie wymieszać.
Foremki napełnić ciastem do 3/4 wysokości i wstawić do piekarnika. Piec, aż wgłębienie po naciśnięciu palcem natychmiast się wyrówna. Muffinki wyłożyć na kratkę i pozostawić do ostygnięcia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

5 komentarzy:

  1. Skoro tak polecasz to i ja je zrobię! =)
    Zapraszam do mnie na KONKURS!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie zimowe muffiny...pychota!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja tez zrobie, bo lubie takie wypchane owocami slodkie wypieki. Idealne na zime!

    OdpowiedzUsuń
  4. w sam raz na tą zimną porę na rozgrzanie super.

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepysznie wyglądają! Aromatyczne, idealnie zimowe ;)

    OdpowiedzUsuń