Od początku stycznia zastanawiałam się jaki tort upiec dla Męża. Przeglądałam swoje zbory przepisów, blogi w poszukiwaniu tego jednego jedynego. Jednak zawsze wracałam na tego bloga, utwierdzając się w przekonaniu, że będzie to oto ciasto. I jak się okazało był to bardzo dobry wybór. Blachę prostokątną zmieniłam na tortownicę, zmniejszyłam ilość alkoholu w "marcepanie" i zamiast dwóch olejków dałam jeden. I był to jeden z lepszych tortów jaki jadłam, ale ,co najważniejsze, Mąż był zachwycony :)
Ciasto jest dość ciężkie, nie za słodkie, oszukany marcepan rewelacyjny. Polecam :)
Ciasto:
300 g miękkiego masła
300 g cukru pudru
8 jajek
80 g kakao
340 g mąki krupczatki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka oddzielić od żółtek. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, następnie dodawać po jednym żółtku, nieprzerywając ucierania. Kakao rozetrzeć z 12-14 łyżkami gorącej wody na gęstą papkę. Dodać do masy maślanej wraz z mąką, proszkiem do pieczenia i ponownie utrzeć. Białka ubić na sztywną pianę. Przełożyć do ciasta i dokładnie wymieszać. Ciasto wyłożyć na blachę (u mnie tortownica o śr. 27 cm), wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180 st. do suchego patyczka. Pozostawić do ostudzenia.
Krem:
500 g serka mascarpone
1 szklanka śmietany kremówki
350 g Nutelli
Serek ze śmietaną ubijać tak długo, aż masa stanie się sztywna. Dodać Nutellę i wymieszać na średnich obrotach miksera.
Poncz:
2 łyżki wódki
1/4 szklanki wody
Wymieszać wodę z wódką. Ostudzone ciasto przekroic na dwa placki. Dolny placek nasączyć ponczem i wyłożyć 3/4 masy. Przykryć drugim plackiem, nasączyć, posmarować pozostałym kremem.
Marcepan:
400 g kaszy manny
330 g cukru pudru
130 g masła
1/4 szklanki wódki
1/4 szklanki wody
1 olejek migdałowy
Kaszę manną wymieszać dokładnie z cukrem. Masło rozpuścić i zagotować. Gorącym zalać kaszę z cukrem i dokładnie wymieszać. Następnie dodać wódkę z wodą i olejkiem migdałowym. Wymieszać. Masę rozprowadzić na cieście.
Polewa:
150 g czekolady gorzkiej
50 g czekolady mlecznej
1/2 szklanki śmietany kremówki
1 łyżka masła
1 łyżka cukru
Do garnuszka wlać śmietankę, dodać czekolady, masło i cukier. Na wolnym ogniu delikatnie podgrzewać aż do rozpuszczenia i połączenia składników. Pozostawić do lekkiego ostygnięcia, a następnie polać ciasto.
Ciasto przygotować co najmniej 12 godzin przed podaniem.
Wygląda zabójczo! Na pewno by mi bardzo smakował:)
OdpowiedzUsuńJeśli lubisz marcepan to musisz tego ciasta spróbować :)
UsuńUwielbiam marcepan, muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie :)
UsuńZjadłabym. Obłędny!
OdpowiedzUsuńSuper wygląda, ciekawy przepis na masę "marcepanową". Na pewno wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie, ciekawa jestem smaku tego oszukanego marcepanu :)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda!
OdpowiedzUsuńSmakuje rewlacyjnie ,zrobiłam na niedzielę.Marcepan idealny wcale nie oszukany.Dzięki za przepis!!!
OdpowiedzUsuńTo prawda, pyszne ciasto :) Pozdrawiam
Usuńa jak mogę wykorzystać gotowy marcepan w tym przepisie? czy moge prosić o jakąś sugestię?
OdpowiedzUsuńMyślę, że zamiast masy z kaszy manny możesz użyć marcepanu.Według mnie potrzebujesz około 500g marcepanu.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Anka
Kocham marcepan. Nie trawi olejku migdalowego. Takze naturalnego.
OdpowiedzUsuńJesli chce sie zeby cos smakowalo super sztucznie najlepiej dodac ten wlasnie olejek.