Co można zrobić z malutkim kawałkiem imbiru, który od kilku dni leży i czeka na wykorzystanie? Odpowiedź jest prosta: ekspresowe ciasto z gruszkami. Szybkość wykonania tego ciasta baaardzo mnie zaskoczyła.Od przygotowania składników do włożenia ciasta do piekarnika minęło, nie więcej niż, 5 minut. Ciasto jest pyszne, wilgotne, imbir cudownie komponuje się z gruszką.
Przepis pochodzi z bloga Kwestia smaku. Serdecznie polecam :)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
200 g miękkiego masła
175 g drobnego cukru
1 łyżka świeżo startego imbiru
3 jajka roztrzepane
2 gruszki bez gniazd nasiennych, pokrojone w cienkie plasterki
1 łyżka brązowego cukru
Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia i sodę, 175 g masła w kawałkach, cukier, imbir oraz jajka. Ubić mikserem na jednolite ciasto (miksować do momentu, aż wszystkie składniki się połączą). Ciasto przełożyć do formy (tortownica o średnicy 22 cm) i wyrównać powierzchnię. Ułożyć plasterki gruszek, tak aby zachodziły na siebie. Posypać brązowym cukrem i wiórkami pozostałego masła. Piec na złoty kolor przez ok 45 minut w 180 st. Pod koniec pieczenia nakryłam blaszkę folią aluminiową żeby ciasto za mocno się nie przypiekło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz