środa, 18 września 2013

Odwrócone ciasto ananasowe

Ananas to owoc po który nie często sięgam. Nie przepadam za jego smakiem, jednak często się zdarza, że dostają go dzieciaki jako słodki załącznik do prezentu. Szczerze mówiąc one też za bardzo za nim nie przepadają, przynajmniej w surowiej postaci. Dlatego szukałam szybkiego ciasta, do upieczenia którego mogłabym wykorzystać właśnie sprezentowanego ananasa. I taki oto przepis znalazłam na blogu Agaty. Ciasto jest słodkie, mocno ananasowe do kawy w sam raz. A najważniejsze, że ananas się nie zmarnuje :)




1 świeży ananas
4 łyżki masła
3/4 łyżki miodu
1 łyżeczka rumu
1/2 filiżanki* ciemnego cukru
odrobina soli (pół szczypty)

Ananasa obrać, pokroić wzdłuż na ćwiartki. Wykroić zdrewniałe łyko, pokroić na plastry nie grubsze niż 1 cm. Na patelni stopić masło, rozpuścić w nim pozostałe składniki. Wyłączyć ogień, do lekko przestudzonego toffi dodać plastry ananasa.
Okrągłą formę do pieczenia (24 cm) wysmarować masłem, na dno wyłożyć papier. Układać na nim ananasa, można ułożyć wzdłuż obwodu plaster po plastrze, aż zbiegną się w środku lub tak jak u mnie plaster obok plasterka jak najbliżej siebie.

Ciasto:
1 1/3 filiżanki* mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
8 łyżek masła
1/2 filiżanki* + 2 łyżki cukru
2 jaja
1 łyżka + 1 łyżeczka mleka
1 łyżka ekstraktu waniliowego

Masło ubić z cukrem na puszystą masę, dodawać po jednym jaju nie przerywając ubijania. Dodać aromat i mleko. Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i połączyć z masą. Ciasto rozłożyć równą warstwą na owocach. Piec około 45 minut w 175 stopniach, do zbrązowienia wierzchu. (sprawdzałam patyczkiem czy ciasto jest upieczone).
Po upieczeniu pozostawić w formie do lekkiego ostudzenia. Podawać odwrócone do góry dnem.

*filiżanka 240 ml


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz