sobota, 28 lipca 2012

Chrupiące ciasto porzeczkowe

Miała być kilkudniowa przerwa, a skończyło się na kilku tygodniach. Niestety codzienne obowiązki, problemy zdrowotne i mnóstwo spraw do załatwienia skutecznie zniweczyły moje plany. Ale wracam, mam nadzieję, że już bez takich długich przerw. Przez czas mojej nieobecności na blogu, zebrało się kilka przepisów, którymi chciałabym się z Wami podzielić.
Dzisiaj pierwszy z nich. Ciasto bardzo słodkie, ale świetnie pasujące do kwaskowych porzeczek. Moim zdaniem pasuje tylko do kwaśnych owoców, zupełnie nie sprawdzi się z użyciem owoców słodkich. To ciasto sprawiło mi kilka niespodzinek. Po pierwsze szybkość przygotowania, dosłownie trwało to 20 minut, po drugie bardzo krótki czas znikania ze stołu :) Nie spodziewałam się, że największym smakoszem będzie moja córka, która nie przepada za kwaśnymi produktami.
Serdecznie Wam polecam :)
Przepis pochodzi z czasopisma "Świat i ludzie" (niestety nie wiem z którego numer, ponieważ był odpisywany z gazety koleżanki).






500 g czerwonych porzeczek oczyszczonych, umytych i osuszonych
50 g masła (lub margaryny) rozpuszczone i ostudzone
3 jajka (oddzielić żółtka od białęk)
350 g cukru
1 łyżka cukru waniliowego
250 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek mleka
szczypta soli
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 łyżki gorącej wody

Cukier waniliowy wymieszać z 150 g cukru. Żółtka ubić z 3 łyżkami gorącej wody, dodać cukier i jeszcze chwilę ubijać. Dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, następnie wlać tłuszcz i mleko. Wymieszać mikserem na wolnych obrotach. Ciasto wylać na wyłożoną pergaminem formę (u mnie tortownica 23 cm), piec w 200 stopniach  przez 15 minut. Wyjąć z piekarnika, temperaturę pieca obniżyć do 150 stopni.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier i dalej ubijać. Do piany dodać mąkę ziemniaczaną. Wymieszać na wolnych obrotach. Dodać porzeczki i delikatnie wymieszać łyżką. Rozsmarować na cieście. Piec 20 minut (Piekłam 25 minut).



A na koniec zdjęcie Skarba pałaszującego ciasto :)